הרפורמה במכון התקנים יוצאת לדרך – האם פתיחת שוק הייבוא תוזיל את יוקר המחייה?

כיום נהנה מכון התקנים ממונופול בכל הנוגע לקביעת התקינה על מוצרים מיובאים ועל פי השינוי המוצע בהצעת החוק יוסמכו עשרות מעבדות ברחבי הארץ אשר יתחרו במכון התקנים בקביעת תקינה.

ועדת הרפורמות בראשות ח"כ אלי כהן אישרה אמש לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של הרפורמה במכון התקנים שנכללת במסגרת בחוק ההסדרים. לאחר שורת דיונים שהתנהלו בוועדת הרפורמות בחודש האחרון בהם התעוררו מחלוקות בין נציגי האוצר וההסתדרות, הגיעו הצדדים להסכמה והושג נוסח שאושר פה אחד אשר יוציא את הרפורמה לדרך.

יחד עם הרפורמה במכון התקנים אישרו חברי הוועדה לקריאה שנייה ושלישית את הסעיפים במסגרת הצעת חוק פקודת היבוא והיצוא שיגבירו את התחרות בתחום בדיקות התאמה למוצרי יבוא, זאת לשם התאמתם לדרישות תקן רשמי.

כיום נהנה מכון התקנים ממונופול בכל הנוגע לקביעת התקינה על מוצרים מיובאים ועל פי השינוי המוצע בהצעת החוק יוסמכו עשרות מעבדות ברחבי הארץ אשר יתחרו במכון התקנים בקביעת תקינה.

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי כהן, אמר כי "הרפורמה במכון התקנים היא אחת הרפורמות החשובות שתאושר במסגרת חוק ההסדרים. לרפורמה זאת יש השפעה ישירה על יוקר המחייה, וכן על הצמיחה עבור העסקים הקטנים והבינוניים. הורדת עלויות התקינה, צמצום משך זמן הבחינה וחשוב מכל מניעת ניגוד עניינים יסייעו להרחבת מגוון המוצרים בשוק הישראלי. וכשכך יסייעו בהפחתת יוקר המחייה, וכן יקלו על חברות קטנות וחדשות להגדיל את היקפי הסחר באופן שיסייע לצמיחה במשק".

ח"כ רועי פולקמן אמר "אחרי שנים של ניסיונות, ומעורבות של בעלי אינטרס, הצלחנו לאשר הצעת חוק חשובה שתייעל את ועדות התקינה ותאפשר כניסת מעבדות פרטיות. פתיחת השוק לתחרות, תגרום להוזלה משמעותית ביוקר המחייה, בלי להתפשר על הבטיחות".

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, שהגיע לדיון אמר "זה פתח לשת"פ בין הממשלה לעובדים, מה שיוביל להוזלת יוקר המחייה. אני מאמין שהמכון יישאר איתן וימשיך לפרוח". ניסנקורן הודה לוועד עובדי המכון שהלך על מהלך לא פשוט ולנציגי משרד האוצר. "האמון הוא מה שהוביל להסכם. הבסיס להסכם הוא יצירת אמון".

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש הודה לחברי הוועדה ובראשם ליו"ר הוועדה ח"כ אלי כהן ולח"כ רועי פולקמן שהובילו את הדיונים. "אני מקווה שהתוצאה תחזק את המכון ותגרום לו לשנות את פניו לקראת התחרות הצפויה ותייעל את השירותים", אמר.

עו"ד דן כרמלי, מנכ"ל איגוד לשכות המסחר, אמר "זו רפורמה החשובה ביותר למשק הישראלי וזו הבשורה הגדולה ביותר שכל אזרחי מדינת ישראל היו יכולים לצפות לה בכל הקשור להגברת התחרות במשק ולהקטנת יוקר המחייה. לא הייתה רפורמה כזו בכלכלה הישראלית מאז חקיקתו של חוק התקנים. הציבור יצא מנצח".

ההסכם פותח לתחרות את בדיקות התקינה של מוצרי הייבוא ומגדיר מתווה מדורג לכניסתן של מעבדות פרטיות שיוסמכו לאשר עמידה בתקן.

שר האוצר משה כחלון: "מדובר בבשורה צרכנית משמעותית, שמצטרפת לצעדים רבים אחרים שנועדו להביא להגברת התחרות בשווקים השונים על ידי עידוד יבואנים קטנים ובינוניים והפחתת יוקר המחייה"

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן: "ההסכם מאזן בין קידום התחרות לבין הדאגה לעובדים והבטחת קיומו של מכון התקנים".

שר האוצר משה כחלון ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הגיעו היום (ג') להסכמות עקרוניות שמאפשרות לרפורמה בתחום התקינה לצאת לדרך. על בסיס ההסכמות העקרוניות ייחתם בהמשך הסכם מפורט בין הצדדים. מטרת הרפורמה היא לפתוח לתחרות את בדיקות התקינה של מוצרי הייבוא, ולהעביר את הסמכויות לאישור הבטחת האיכות של מוצרים מיובאים ממכון התקנים למעבדות פרטיות שיקבלו אישור לכך. מהלך זה צפוי להשפיע על הורדת העלויות במשק והקטנת יוקר המחיה, ולהביא לחיסכון משקי של כחצי מיליארד ₪ בשנה.

במסגרת המודל החדש, מעבדות פרטיות שיאושרו על ידי הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה, יבצעו גם הן את הבדיקות ובכך יביאו לקיצור לוחות הזמנים, הפחתת מחירים ושיפור השירות.

הבשורה המשמעותית בהסכם היא פתיחת השוק לתחרות בתחום בדיקות היבוא בצורה הדרגתית, באופן שיאפשר את היערכות הרגולטורים, יבטיח סביבה יציבה להמשך הפעילות של מכון התקנים ויסדיר את זכויות העובדים תוך דאגה לביטחונם הכלכלי. מהלך זה צפוי להביא להפחתת הנטל הרגולטורי על היבואנים ובכך לעודד כניסת שחקנים קטנים ובינוניים, להגביר את התחרות בשווקים השונים ולהפחית את יוקר המחייה.

כחלק מעקרון ההדרגתיות שהוסכם עליו נקבע כי הפתיחה לתחרות תיעשה ב-4 פעימות, עד מרץ 2021, על פי קבוצות שונות של מוצרים, בהתאם למועדים מוסכמים מראש, כאשר הדגש הינו על מתן קדימות למוצרי צריכה. כך לדוגמה, ב-2017 ייפתחו לתחרות בדיקות יבוא של מוצרים כגון מוצרי חשמל "לבנים" (מכונות כביסה, מקררים, מדיחי כלים ועוד), אלקטרוניקה בידורית, כלי עבודה ומצברים. ב- 2018 מעבדות יוכלו לבצע בדיקות עמידה בתקן גם למוצרים מיובאים המשתייכים לתקשורת סלולרית, חיתולים, תנורי אפיה, מיקרוגלים, מטהרים ומסנני מים, עגלות ילדים, חיתולים, מוצרי ניקוי ועוד.

סוגיה מרכזית נוספת שהוסכם עליה באופן עקרוני נוגעת לתנאי הפרישה של עובדי מכון התקנים אשר העסקתם תסתיים כתוצאה מפתיחת פעילות הבדיקה לתחרות. תנאי הפרישה יכללו מסלול פנסיית גישור ומסלול פיצויים, עם מענקי פרישה והסתגלות לעובדים הפורשים ותנאים נוספים כמפורט בסיכום. סוכם כי המדינה תישא בחלק ניכר מעלות תנאי הפרישה של העובדים, כאשר מכון התקנים יממן את יתרת העלות.

כמו כן, הוחלט כי לוועד המנהל של מכון התקנים, יצורף גם נציג ועד העובדים, וזאת בנוסף לנציג מטעם רשות ההסתדרות לצרכנות.

כחלק מהדאגה ליציבותו הפיננסית של מכון התקנים, המדינה והמכון צפויים לחתום על הסכם תקינה לארבע השנים הקרובות לצורך ביצוע פעילות התקינה הנדרשת עבור המדינה. במסגרת הסכם התקינה הארבע-שנתי, צפויים לעבור למכון כ-120 מיליון שקל 120 מיליון לפעילות הכנת ועיבוד תקנים לאורך כל תקופת ההסכם. זאת ועוד, סוכם כי במסגרת התהליך כי המכון יקים ויתפעל עבור המדינה מערכת ממוחשבת לניהול תחום בדיקות היבוא למדינת ישראל.

שר האוצר משה כחלון אמר היום: "ההסכם הוא בשורה צרכנית משמעותית, שתביא להגברת התחרות בשווקים השונים על ידי עידוד יבואנים קטנים ובינוניים והפחתת יוקר המחייה. הרפורמה תביא לחיסכון של כחצי מיליארד ₪ למשק והיא מצטרפת לצעדים רבים אחרים שאנחנו מקדמים. אני מברך את כל העוסקים בדבר, ואת יו"ר ההסתדרות בפרט, שנרתמו לקידום הרפורמה החשובה הזו. ביטול מונופול מכון התקנים שגרם לריכוזיות במוצרי ייבוא לישראל מהווה  בשורה צרכנית משמעותית במאבק להורדת יוקר המחייה.

אחרי כל כך הרבה זמן וניסיונות להכשיל את העברת הרפורמה, אנחנו סוף סוף מביאים בשורה נוספת שתביא להורדת יוקר המחייה בישראל".

 

השארת תגובה