ביקור ראש הממשלה באפריקה

MAP_heb-(2)ראש הממשלה בנימין נתניהו יצא לביקור היסטורי ביבשת אפריקה. זאת לאחר עשרות שנים, בהן לא ביקר באפריקה ראש ממשלת ישראל. ראש הממשלה נתניהו הציב יעד לשיפור וחיזוק היחסים עם מדינות אפריקה. נתניהו יבקר באוגנדה, קניה רואנדה ואתיופיה.

ביקורו של רה"מ נתניהו באפריקה יחל באוגנדה, שם יתקבל בטקס רשמי על ידי נשיא אוגנדה עם 19 מטחי כבוד. לאחר מכן יתקיים באנטבה הטקס רשמי לציון 40 שנה למבצע אנטבה. הסיפור האישי של נתניהו יתפוס כאן מקום של כבוד בתקשורת העולמית- אין לי ספק אבל אותי באופן אישי מעניין אם גם נציגי צבא אוגנדה ישתתפו בטקס שכן כגודל ההצלחה הישראלית כך גודל הכישלון האוגנדי – אבל לא נעכיר את שימחת הביקור של האוגנדים. בהמשך רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי מדינות ממזרח אפריקה שמגיעים במיוחד לאוגנדה לפגישה מדינית עמו. בפגישה ישתתפו נשיא אוגנדה, נשיא קניה, נשיא רואנדה, נשיא דרום סודאן, ראש ממשלת אתיופיה, נשיא זמביה ושר החוץ של טנזניה. ראש הממשלה יבקר גם בקניה, רואנדה ואתיופיה שם תתקיימנה פגישות עם ראשי המדינות והצמרת הביטחונית והכלכלית. ראש הממשלה יישא נאום היסטורי בפרלמנט של אתיופיה.

מדובר בביקור חשוב מאין כמותו המגיע כשנתיים לאחר הביקור המקדים שערך שר החוץ (אז) ליברמן באפריקה במסלול די דומה. אז ביקר ליברמן ברואינדה, קניה ואתיופיה במזרח אפריקה אך גם בגאנה ובחוף השנהב במערב היבשת, שם התקבל בטקס נאה והולבש בבגדי ראש שבט מקומי- תמונה שאולי היה מבקש לשכוח .

librman_i

פירות הביקור של ליברמן כבר החלו להיקטף בדמות הצבעות פרו-ישראליות של רואנדה וניגריה במועצת הביטחון של האו"ם. בכלל, לדעתי, רואנדה הקטנה יחסית הולכת ותופסת מקום חשוב ביחסי החוץ הישראליים באפריקה. הימור שלי? תוך שנה – שנתיים ישראל תפתח שגרירות מלאה במדינה קטנה זו.

מעבר לביקור המדיני לביקורו של נתניהו משמעויות כלכליות עצומות: לרה"מ נתניהו מצטרפים כ- 80 אנשי עסקים מלמעלה מ- 50 חברות על מנת ליצור קשרים עסקיים עם חברות ומדינות באפריקה. בקניה ובאתיופיה יתקיימו סמינרים עסקיים בין אנשי העסקים שיצטרפו לנסיעת רה"מ לבין אנשי עסקיים מקומיים. הסמינרים הם בחסות נשיא קניה, ראש ממשלת אתיופיה וראש ממשלת ישראל.

בשבוע שעבר אישרה הממשלה תכנית לחיזוק הקשרים הכלכליים ושיתופי הפעולה עם מדינות יבשת אפריקה, בעלות התכנית כ- 50 מיליון שקלים.
עיקרי התכנית:

1. שיתוף פעולה תקדימי עם הבנק העולמי –

א. הקמת קרנות ייעודיות של ישראל בבנק העולמי אל מול אפריקה תוך ניצול היתרונות היחסיים של ישראל.

ב. יצירת מנגנונים לשיתוף פעולה בין הממשלה, המוסדות הפיננסים הבינלאומיים והגופים המוסדיים הישראלים למימון פרויקטי פיתוח רחבי היקף במדינות אפריקה ומדינות מתפתחות אחרות.

2. הרחבת מערך הנספחויות המסחריות – בשלב הראשון תיפתחנה שתי נספחויות באפריקה ותיבחן האפשרות להקמת שתי נספחויות נוספות בעתיד.
3. מימון פעילות שיווקית – הגברת החשיפה בין התעשייה הישראלית לבין הצרכים והלקוחות הפוטנציאליים במדינות אפריקה.

4. מענקים לעריכת סקרי היתכנות – מטריה ממשלתית שתאפשר לחברות ישראליות לחשוף את יכולותיהן הטכנולוגיות (כגון: סקרים על ידי חברות ישראליות בעבור הממשלות המקומיות).

5. הקמת ארבעה מרכזי מצוינות של מש"ב – באוגנדה, אתיופיה, קניה ורואנדה. המרכזים יחשפו את הטכנולוגיות הישראליות בפני אנשי עסקים וגורמים
ממשלתיים במדינות אפריקה ובכך יסייעו להגדלת הייצוא הישראלי למדינות אלו.

6. קידום פרוטוקולים פיננסים – מדובר במנגנון שיוזיל את עלות עשיית העסקים של חברות ישראליות באפריקה. תפקידו לטפל בחסמים המרכזיים בייצוא לאפריקה, שהם הפרמיות הגבוהות ומחסור בביטוחי הלוואות ארוכות טווח.

7. הקמת מנהלת משרד הבריאות ל- G2G – פלטפורמה להסכמי התקשרות בין מערכת הבריאות הישראלית למערכת הבריאות במדינות אחרות בעולם בכלל ובאפריקה בפרט.

8. מענקים במדען הראשי – במסגרת תמיכה זו ייכללו מוצרים אשר דורשים
פעילות מו"פ לשם התאמה טכנולוגית, הנדסית ושיווקית לשווקים האפריקנים.

9. קורסים והכשרות בתחומי ביטחון פנים והבריאות – היתרון היחסי של ישראל בתחומי אלה יוצר עניין בקרב חלק ממדינות אפריקה המבקשות מישראל הכשרות בתחום.

10. חתימה על הסכם חלל עם אתיופיה – חיזוק קשרי הטכנולוגיה, המדע והאקדמיה עם ממשלת אתיופיה. הסכם זה יסייע בקידום פעילות של חברות ישראליות באתיופיה, בין היתר בנושאי חלל ואנרגיה מתחדשת.

עלויות הביקור לפי הפירסומים עומדות על 28 מליון ש"ח, עובדה המעלה סימן שאלה גדול לאור העובדה שהיקף התוכנית כולה הוא 50 מליון ש"ח. יהיה קשה להאשים אותי באהדת נתניהו אבל במקרה ה זה הביקורת הייתה מיותרת. מרבית הסכום מיועד להוצאות אבטחה כבדות ונחוצות, בכל מקרה לשכת ראש הממשלה הוציאה התיחסות לכך להלן:

בניגוד לסכומים שפורסמו בתקשורת, ללא בדיקה, עלות ביקורו של ראש הממשלה באפריקה נאמדת בכ- 12.5 מיליון ₪. הסכום כולל את ביקוריו של רה"מ באוגנדה, קניה, רואנדה ואתיופיה, הטקס הרשמי שמפיק מרכז ההסברה לציון 40 שנה למבצע אנטבה, ועלויות האבטחה- על פי דרישת השב"כ.

מכון היצוא ארגן את משלחת אנשי העסקים שנלווית לראש הממשלה לטובת פיתוח וחיזוק הקשרים הכלכליים עם מדינות אפריקה. אנשי העסקים והחברות המשתתפים במשלחת נושאים בעלויות הטיסה והלינה באופן פרטי. המדינה אינה מממנת זאת.

מדובר בביקור היסטורי של ראש ממשלה ישראלי באפריקה מזה עשרות שנים, שתחזק את הקשרים המדיניים, כלכליים וביטחוניים עם מדינות רבות ביבשת אפריקה.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nN3N6iE1WUU?list=PLt-RWNOCtivbdvnC5zL0884AK3mc_DyR_]

השארת תגובה